اخذ شناسه کالا سامانه شناسه کالا (https://www.ntsw.ir/InformationID.aspx)

هدف این سامانه، مدیریت شناسه کالا در طول زنجیره تجاری کشور است. بر این اساس، سامانه شناسه کالا سامانه‌ای است که به منظور تولید یا دریافت شناسه کالا و تشکیل این شناسه ایجاد شده است و فرآیندهای درخواست و صدور شناسه کالا را در بر می‌گیرد. هم‌چنین این سامانه امکان استعلام شناسه کالا را برای سامانه‌ها و افراد مرتبط فراهم می‌کند.

اخذ نمایندگی (https://ntcms.ir)

سامانه یکپارچه مجوزهای الکترونیک به منظور تحقق اهداف زیر طراحی و پیاده‌سازی شد:

  • انتقال داده بین سازمان‌های تولیدکننده و استفاده‌کننده از مجوز
  • نظارت سیستماتیک بر امر صدور مجوز ترخیص کالا
  • جلوگیری از جعل مجوزهای واردات، صادرات و ترانزیت با ثبت آن‌ها در یک پایگاه تبادل داده و استعلام استفاده کنندگان مجوز و نهادهای نظارتی در مواقع لزوم
  • سهولت تشخیص صحت مجوز و امضاهای تاییدکنندگان آن توسط کارشناس سازمان استفاده‌کننده
  • غیرممکن ساختن انکار یا جعل امضا
  • غیر فعال کردن امضای افراد در صورت انقضا ی تاریخ مسئولیت یا خروج از سازمان ردیابی کالا در زنجیره تامین

ثبت پرونده (پیش فاکتور) (https://www.ntsw.ir/index.aspx)

به منظور ثبت پيش فاکتور، پس از ورود به سامانه جامع تجارت و انتخاب نقش بازرگان حقيقي یا حقوقي، از قسمت عمليات تجارت خارجي، به قسمت مدیریت پيش‌فاکتور و سپس قسمت پيش فاکتورهای ثبت شده مراجعه نمائيد.

اخذ مجوز ورود از سامانه مجوزها

سامانه یکپارچه مجوزهای الکترونیک این امکان را در اختیارتان قرار می‌دهد که مجوزهای لازم را کسب کنید و گامی دیگر را به سوی هدفتان بردارید.

مجوز کارشناسی ارز از سامانه مجوزها

سامانه یکپارچه مجوزهای الکترونیک، مجوز کارشناسی ارز را نیز برای شما صادر می‌کند.

کنترل رتبه اعتباری بازرگان (سامانه یکپارچه اعتبار سنجی و رتبه بندی اعتبار)

یکی از علل طولانی بودن فرآیندهای تجاری، اعمال ضوابط سخت گیرانه بر همه بازرگانان با هدف کاهش مفاسد است. اعتبار سنجی و رتبه‌بندی اعتباری با شناسایی و تفکیک افراد کم‌مخاطره از اشخاص پرمخاطره، امکان تسهیل و تسریع امور را برای اشخاص معتبر و دارای سابقه مثبت فراهم می‌کند.

در عین حال از تخلف افراد سودجو و دارای سابقه منفی را بطور همزمان جلوگیری می‌کند و انگیزش جهت اصلاح رفتار، ایجاد سابقه مثبت و حفظ اعتبار توسط فعالان اقتصادی را موجب می‌شود.

ثبت سفارش در سامانه جامع

پس از ورود به سامانه جامع تجارت و انتخاب نقش بازرگان حقيقي یا حقوقي، در صورتي‌که کالا نياز به مجوز نداشته باشد یا مجوزهای لازم اخذ شده باشد، پيش‌فاکتور به وضعيت آماده ثبت سفارش منتقل مي‌شود.

در این مرحله گزینه «ارسال درخواست ثبت سفارش» را انتخاب کنيد، فيلدهای نمایش داده شده را تکميل نمایيد و منتظر دریافت پاسخ از سازمان توسعه تجارت بمانيد تا زماني که پاسخي از سازمان توسعه تجارت دریافت شود.

با برداشتن این گام‌ها، پيش فاکتور به حالت «منتظر نتيجه کارشناسي» تغيير وضعيت مي‌دهد. در صورت تأیيد درخواست ثبت سفارش، وضعيت پيش فاکتور به آماده پرداخت کارمزد تغيير مي‌یابد و درصورت پرداخت کارمزد، پيش‌فاکتور به قسمت «مدیریت ثبت سفارش» منتقل مي‌شود.

تخصیص ارز پرتال ارزی

تامین ارز و حواله سامانه جامع + نیما + سنا

نظام یکپارچه معاملات ارزی که به اختصار «نیما» نامیده می شود، بستری است که با هدف مدیریت بازار ارز توسط بانک مرکزی و با همکاری وزارت صنعت، معدن و تجارت طراحی و پیاده سازی شده است.

در این سامانه صادرکنندگان کالا و خدمات به عنوان عرضه کنندگان ارز، صرافی های مجاز و بانک‌های عامل به‌عنوان واسطه‌های نقل و انتقال ارز و واردکنندگان کالا به‌عنوان متقاضیان ارز فعالیت می‌کنند.

سیستم نظارت ارز به اختصار «سنا» نامیده می‌شود. سنا سایتی است که آن را برای اعلام میانگین نرخ دلار در صرافی‌ها راه‌اندازی کرده‌اند. این سایت توسط بانک مرکزی پایه‌گذاری شده است.

معمولا قیمت اعلام شده در این سامانه کمتر از نرخ دلار در بازار آزاد است؛ بنابراین می‌توان این‌طور گفت که سنا نرخ ارز دولتی محسوب می‌شود و همین نیز تفاوت نرخ ارز سنا و نیما به شمار می‌رود.

سامانه سنا درگاهی است که صرافی‌ها باید معاملات روزانه ارزی خود را در آن ثبت کنند. صرافان موظفند کلیه معاملات ارزی خود را در سنا یا سامانه نظارت ارزی به ثبت برسانند و در صورت تخلف یا امتناع از ثبت معاملات، بانک مرکزی با آن‌ها برخورد می‌کند.

تامین ارز و گشایش اعتبار/ حواله پرتال ارزی

اعلام منشا ارز سامانه جامع

یکی از مراحل ترخیص کالا در مقررات تجارت، فرآیند تعیین منشأ ارز است. برای تمام کالاهایی که به صورت بانکی، بدون انتقال ارزثبت شده باشند، باید درسامانه جامع تجارت اقدام به تعیین منشأ ارز نموده و جهت ترخیص کالا کد رهگیری اعلامیه تأمین ارز (ساتا) را دریافت نمائید.

مراحل تعیین منشأ ارز برای پرونده های بانکی، بدون انتقال ارز و غیربانکی (ثبت آماری) با یکدیگر
متفاوت هستند که در ادامه به تشریح آن‌ها خواهیم پرداخت.

صدور اعلامیه تامین ارز پرتال ارزی

ترخیص گمرکی سامانه گمرک

ترخیص کالا فرآیند گرفتن مجوز ورود یک کالا از گمرک کشور است تا در اختیار صاحب کالا یا خریدار کالا قرار گیرد. این فرآیند، موجب کنترل ورود و خروج ارز و کنترل قاچاق کالا می‌شود.

ترخیص کالا از گمرک یک امر تخصصی است و با توجه به قوانین گمرک و آیین نامه‌های اجرایی که مدام در حال تغییر هستند، اگر بازرگان و یا ترخیص کار اطلاعات کافی و به‌روز نداشته باشد، متحمل خسارات سنگین و گاهی اوقات جبران ناپذیر خواهد شد.

برخی مراحل فرآیند ترخیص کالا: تکمیل اسناد، اظهار کالا در سامانه گمرک، ارزیابی کالا، اخذ مجوزهای مربوطه، تایید کارشناس، پرداخت هزینه‌های گمرک، بارگیری و استریپ کالا و محاسبه وجوه (سود بازرگانی، مالیات، حقوق گمرکی، تسهیلات دولت به وارد کننده یا صادر کننده و موارد دیگر) انجام می­‌شود.

اگر این مراحل توسط افراد متخصص این حوزه صورت نپذیرد، می‌تواند موجب طولانی شدن و تحمیل خسارت‌های جبران‌ناپذیر به بازرگانان گردد.